onsdag 13 augusti 2014

Ankor på går'n

Vi har skaffat ankor! Fantastiskt underhållande djur. Vaggar runt och pratar precis så mycket som man föreställer sig :)
De är vanedjur och var väldigt avståndstagande till att börja med. Kanske inte konstigt efter bilfärd!

Vi lockade och pockade med mat i flera dagar. Rena pensionärsfasonerna på oss när vi stod nere vid dammen hos dem och kastade bröd. Gröna ärtor och majs från frysdisken fick vi tips om också. Det var riktiga godsaket det.


Tanken var ju att de ska stängas in varje natt för att minimera risken att något form av rovdjur ska luncha på dem. Vi hade ankor för 20 år sedan och de blev inte långlivade. Räv, rovfågel eller något annat tog dem en efter en. 

Men hämta upp ankor ur dammen för att låsa in är ju inte det lättaste. De blev alltså ute även nattetid. 4-5 nätter sen så var de vana oss och vi lockar nu lätt in dem varje kväll i det gamla pumphuset som nu blivit deras bostad.


De är helt otroliga djur på att "rensa" kan vi konstatera. Vår damm är otroligt igenväxt och det är svårt att tro att våra barnen åkte skridskor där vintertid för ca 15 år sedan.
Ankorna har nu varit här i knappt 2 veckor och har gjort otroliga framsteg med att rensa upp och det blir mer och mer öppet vatten.
Det bådar gott om de får lite tid på sig.

Inför vintern ska pumphuset isoleras och det ska upp en värmelampa. Ut på dagarna ska de få gå ändå om det inte blir extrem kyla. Enligt google ska de trivas bra i snö 😉







Ja, solcellslampor har de naturligtvis redan och Ester är väldigt sugen men konfunderad på vad Matte håller på med, när hon springer och daltar och pratar med dem.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar