måndag 6 augusti 2012

Bröllopsmat

Redan för väl drygt 1 år sedan fick jag förfrågan om att laga mat på ett bröllop. Det var ju minst sagt hedrande och något som jag inte tackade nej till. Galet nog!
Det finns väl inget som det finns så mycket förväntningar på som ett bröllop. Då tänker jag mest från brudparet själva. De målar ju naturligtvis upp en bild om hur de vill att det ska vara. Sen ska de lyckas överföra den till alla inblandade och sedan ska de vidare försöka leva upp till det.
Ett brudpar består ju dessutom av 2 personer med varsin bild. Där kommer ju första kruxet. Deras egna bilder som ska synkas samman. Det kanske är just vid planering av bröllop som de första prövningarna att leva tillsammans kommer. Vad vet jag.

Hur som helst så har det varit många turer och tankar kring maten. Ja inte bara den, men det är ju de turerna jag är insatt i. Men  två saker har varit spikade från första stund. Bruden ville ha vit chokladpannacotta till efterrätt och brudgummen ville ha västerbottenostpaj på buffén. Potatisgratäng var också ett måste.

Att temat kring festen skulle vara lite vilt, skog och närodlat samt hemlagat var också med från början.Det innebar att förberedelserna började redan i fjol sommar. 
Det plockades vinbär av mig, bruden och brudens mor samt min syster. Jag, brud och brudgum plockade kantareller. Körsbär och lingon plockades också. Lingonen frös jag in. Av vinbären kokade jag gelé och kantarellerna förväldes och stoppades i frysen. Körsbären styckfrystes med kärna och "pinne"

Nu i vår kokade jag också rabarberdricka av vårens späda rabarber. Den smaksattes med lite kanel. Flaskorna fick fina specialgjorda etiketter precis som det röda och vita vinet samt vattenflaskorna. Vattnet hade brudparet själva hämtat och burit hem från Nygårdskällan.

Under våren frågade jag också 2 av mina systrar samt 1 systerdotter om de kunde hjälpa mig på den stora dagen. Tack och lov kunde de!

Stor del av årets semester har tankarna naturligtvis kretsat kring mat och jag har flera gånger undrat vad jag gett mig in på. Helt vansinnigt egentligen. Vem f.. trodde jag att jag var som ansåg mig klara göra  mat själv till 70 pers! Outbildad och dessutom bara i mitt eget "hemmakök" och i en lokal där köket är ännu simplare. Idioti! 
Förrätt, buffé och efterrätt. Kaffe samt tårta. 
Tårtan har jag inte bakat. Den gjordes på "riktigt".

I tidigt skede på min semester bakades cheddarostkex. De serverades till välkomstdrinken tillsammans med ost och melontärningar. 
Lina serverar välkomstdrink med tillbehör.

För övrigt sparades resten av det praktiska arbetet till sista veckan. Förutom alla experiment och övningar förstås. 70 pannacotta gör man på 1 timme om man tränar mycket kunde jag konstatera :)

8 degar surdegsdegar inleddes arbetsveckan med. Insåg att jag inte skulle fixa att ha det helt nybakat utan de  fick landa ner i frysen några dagar. Vita formlimpor av surdeg till att servera "Herröran" på till förrätt. Samt en grövre surdegsbaguette som skivades och serverades till maten. Jag bakade också ett örtknäckebröd som också det serverades till maten. Egenkryddat flingsalt smör och Boxholms gräddost fick kampera till det.

Köttet har varit det stora kruxet under hela resan. Varm/kallt vilt eller vad? Många tankar. Hjort fanns tidigt på önskelistan men det visade sig inte vara så lätt att få tag på hos den leverantören vi kände till. Efter tips från min mor kom vi dock till lösning. Hon tipsade om Hygns vilt . Brudens föräldrar och jag tog en tur dit en kväll och tittade samt provsmakade. Kan säga att vi blev mer än nöjda. Vilket ställe! Fräscht snyggt rent och gott var vårt intryck. De har garanterat inte haft mig som kund för sista gången.
Det slutade med att vi beställde både rökt hjort och rökt älg därifrån. Skivat och klart. Där föll en stor fetstilt text bort från min  bekymmer-lista. Att det sedan var en bra bit att köra för att hämta med min mindre fina bil löste jag med att låna brudens föräldrars bil. Pigg ny och fin. Resan var gjord i ett kick och riktigt rolig ;)

Även potatisen hämtades från en restaurang i den här turen. Inte lätt att få tag på "gammelpotäter" i juli månad för att göra potatisgratäng. Men nu fick jag god hjälp med det. Bara skalningen kvar.

Det här var en av många, många shoppingrundor i början av juli i år.

Nu kunde också lingonen komma upp ur frysen. Rårörda lingon lagades för att ha i Pepparrotlingonsås. Även lingonchutney kokades för att ha som tillbehör till viltköttet. En fetaostkräm med viltlök blev också  tillbehör.

I en av alla mina LCHF kokböcker finns en favorit. Gravlaxsallad med ägghalvor, syltlök och senapsdressing. Såå god. Den fick vara fiskvalet på buffén. En vanlig grönsallad med honungsdressing fanns som komplement.

Alla tomater och gurkor fick vi hämta i ett växthus hos ett äldre par som är bekanta med brudens föräldrar sedan barnsben. Gissa om det är häftigt att plocka gula, röda, orange körsbärstomater samt gurkor i ett solvarmt växthus. Tror nästan jag lugnade ner mig ett snäpp i den stunden fast det var dagen före bröllopet. 
Salladen plockade vi också själva. Egen odlat hemma i brudens föräldrahem i pallkragar. Så vill jag också ha det nästa år.
Handplockade grönsaker


Kantarellerna som vi hade i mängder fick följa med ner i hälften av västerbottenostpajjerna. 5 med kantareller 5 utan. Det fanns alltså gott om kantareller kvar. De serverades smörstekta på buffén i stora skålar. Lyxigt gott!
Dukat av brudparet och deras föräldrar

Det här gjorde jag .


Ja, det var nog det hela. Nu var det bara genomförandet i skarpt läge kvar. Välkomstdrink, förrätt, dryck, buffe samt efterrätt skulle servaras och fyllas på. Porslin dukas av och diskas. Tack vare mina snygga hjälpredor i för dagen nytillverkade förkläden gick det i lås riktigt bra.
Jag, Elisabeth, Lina och Inger


Om jag skulle göra om det ? Aldrig! Om jag inte får frågan förstås :)



2 kommentarer:

  1. Och vad bra allt blev av dina/ era förberdelser!=)verkar som både brudpar, gäster och"personalen" hade en toppenkväll på lite olika vis, nöjda o glada=)

    SvaraRadera
  2. Vilket härligt matkalas du har anordnat! /Carina.K

    SvaraRadera