fredag 20 september 2013

Pizzabullar

Idag tänker jag bjuda på ett recept på pizzabullar.
Bakade 2 dubbelsatser igår. Suveränt att ha i frysen som picknickmat eller som bröd till soppa eller till en buffé på ett 50 årskalas som det är i mitt fall. Då slipper man smör och ost som ska stå framme och svettas.


Pizzabulldeg ca 45 st

50 gr jäst
50 gr smält smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
 ca 13 dl vetemjöl

Sen gör man som vanligt som ni vet. Sätter ugnen på 225 grader, smälter smör och häller i mjölken och värmer till fingervarmt. Löser jästen med degvätska. I med resten av ingredienserna och blanda till den klassiska "smidiga" degen som man egentligen kan undra vad det är.
Jäs övertäckt i en halvtimme och baka ut dem på det vis du vill ha dem. Jag gjorde skurna snurror. Om ni också väljer det så är ett bra tips att inte ha fyllning på den yttersta cm så att den får fäste deg mot deg när ni rullar ihop. På så viss slipper vi nästan allt läckage.

Fyllningen kan naturligtvis varieras i oändlighet med bla svamp och bacon som jag ofta har eller kanske bara en färdig pesto på burk. I går komponerade jag dock fram en vegetarisk blandning med mycket lök som jag tycker blev bra. Vegetarisk förresten? Är den det när det är ost i?

Dagens fyllning:

125 g passerade tomater
125 g riven ost
½ fin fin hackad stor gul lök
½ fin fin hackad stor röd lök
½ fin fin hackad vitlök
1 krm salt
1 krm pepparmix
1 krm chilipulver
2 msk pizzakrydda

Låt löken svettas av lite i en klick smör i stekpannan innan du blandar den med övriga ingredienser till fyllningen.

Eftersom ju jag gjorde 4 satser så gick ju en hel 500 g förpackning med passerade tomater åt. Men ni kan ju välja någon annan form av tomat om ni vill. Ketchup, chilisås, eller tomatpuré tex. Ni får väl titta över kryddningen bara om "såsen" redan är kryddad.

Fyll degen med fyllning och låt dem jäsa på plåt ca 15 min.
Pensla med ägg strö på några flagor flingsalt och riven ost. Eller lika gärna en liten bit hyvlad ost så har du inte riven ost högt och lågt.

Stek dem i ca 8 min i ugnen. Njut av några varma och skynda dig sedan att gömma dem i frysen för att ta fram till den goda höstsoppan eller till strand och skidbackefikat. Naturligtvis är det ju underbart gott om man kan jumma på dem lite men går utmärkt att äta kalla.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar