tisdag 6 december 2011

Franskt valnötsbröd

Godmorgon!

Den lilla snö som föll igår ligger kvar och ger marken ett litet ljust skimmer åtminstone. Alltid något.
Idag ska jag snabbt och lätt dela med mig av ett recept på valnötsbröd som jag gav bort i går och via facebook väckte lite nyfikenhet.

2 st valnötsbröd

Dag 1

3dl grahamsmjöl
4 dl kokande vatten.

Koka vattnet och häll över mjölet. Blanda. Låt stå övertäckt i köket över natten.

Dag 2

4 dl fingervarmt vatten
50 g jäst
½ msk salt
ca 60 g hackade valnötskärnor
12-14 dl vetemjöl 

Ugn 175 grader

Rör ut jästen med lite av vattnet. Rör sedan ut surdegen från igår med resterande vatten. Arbeta ihop surdeg jäst och alla övriga ingredienser till en deg med så mycket mjöl att degen släpper bunken utan att kladda.

Jäs i bunken ca 1 timma.

Knåda degen lätt med lite mjöl på bänken och forma till 2limpor. Ilimpformar eller direkt på plåt med bakplåtspapper.

Jäs under bakduk ca 1½ timme.

Graddas på nedersta falsen i ca 1 timme.

Svalna på galler med eller utan bakduk.

Lycka till!



1 kommentar: